IKO cursus 

Maak van je hobby je werk, wordt kitesurf instructeur!

 

Kitesurf instructeur worden

Wat moet je kunnen als instructeur?

Als kitesurfinstructeur moet je natuurlijk de motivatie hebben om je passie over te kunnen brengen op nieuwelingen. Je eigen kite skills moeten volgens de IKO standaard voldoen aan:

 • Upwind en downwind varen
 • Sprong maken en landen
 • Draaien met controle
 • Self rescue volledig beheersen

Het blijft niet alleen bij fysieke oefeningen, om kitesurfen goed over te kunnen brengen is een stukje didactiek van groot belang. Des te beter jij het over kan brengen op de cursist, hoe makkelijker de cursus zal verlopen met de juiste oefeningen en inzicht. Ieder persoon is anders dus je moet je keer op keer aanpassen op het niveau van je cursist, het moet leuk, informatief, uitdagend en veilig zijn!

Al deze vaardigheden leer je met deze IKO cursus.

 

Wat is IKO?

International Kitesurf Organisation is wereldwijd de meest bekende kitesurf opleiding, de IKO les methode is door de jaren heen geëvalueerd tot de meest effectieve en veiligste manier van lessen. Het IKO certificaat is wereld wijd geldig en erkend bij ieder aangesloten IKO kite center, het voordeel met deze opleiding is dat je direct wereld wijd aan de slag kan gaan als gecertificeerde instructeur.

 

 

Assistent Instructor
Training Course (AITC)

 

Wat houdt deze opleiding in?

De Assistent Instructeur cursus of Assistant Instructor Training Course (AITC) is een intensieve periode van 5 dagen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen en waarin je met je mede-cursisten bezig bent op diverse gebieden. De ochtenden zijn vooral theoretisch en de middagen praktisch ingedeeld. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere materiaalkennis, meteorologie, aerodynamica, wind-effecten, en de beginselen van lesmethoden volgens de IKO-standaarden.

Nadat je eigen kitevaardigheden a.d.h.v. een demonstratie worden beoordeeld is het tijd voor de praktijklessen. De Assistent Trainer demonstreert de lesmethoden volgens de IKO-standaarden waarna de cursisten met elkaar de oefeningen doornemen en uitvoeren. In kleine groepen geven je je eerste lessen aan echte beginners.

AITC Examen

Tot slot van de cursus is er een online examen waar je twee uur de tijd voor hebt. Indien de cursus goed volbracht is zal je gecertificeerd worden als IKO Assistent Instructeur. Indien gewenst kan je hierna direct de IKO Instructeur Level 1 opleiding volgen.

Wat kan ik na de AITC?

Na deze opleiding mag je beginnende kitesurfers onderwijzen in de volgende onderdelen:

 • Weer & wind kennis
 • Setup kite & Safety systemen uitleggen
 • Wind window uitleggen
 • Powerkiten
 • Kite oplaten & neerlaten
 • Besturen van de kite

Bovenstaande theorie en oefeningen vinden normaliter plaats op land. Hierna volgen er oefeningen die in het water plaatsvinden en vanaf dit punt ben je dus niet meer bevoegd om les te geven met een AITC certificaat. Vandaar dat het verstandig is om gelijk door te gaan voor de Instructor Training Course (ITC)

AITC Vereisten

 • Minimaal 16 jaar oud
 • IKO Level 3N niveau:
  Doe een bocht, upwind- en toeside varen. Tevens gecontroleerd kunnen kiten tussen andere kiters.
 • Engels lezen en schrijven

AITC Kosten

De kosten voor de 5 daagse AITC cursus bedragen $625,-  en al het materiaal dat je nodig hebt voor de cursus.

https://www.ikointl.com/iko-kite-School-detail?nid=387652&trainingid=482627&iso=NL#courses

Instructor Training Course (ITC)

 

Theorie

De IKO cursus is een intensieve periode van 6 dagen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen en waarin het thema ‘Veiligheid’ de rode draad vormt. De IKO cursus begint met een EHBO-cursus waarbij je, als alles goed volgens de richtlijnen verloopt, aan het eind van de dag gecertificeerd wordt. Vervolgens ben je de resterende 5 dagen intensief met je mede-cursisten bezig op diverse gebieden. Je begint met de theoretische achtergrond waarbij verschillende onderwerpen behandeld worden. Deze onderwerpen zijn onder andere de veiligheidsstandaarden, lesmethoden volgens de IKO-standaarden, psychologie en alle trainingsonderdelen van een les. Je zult ook enkele presentaties moeten geven over deze onderwerpen.

Praktijk

Naast deze relevante basiskennis komt natuurlijk ook de praktijk ruim aan bod. Nadat je eigen kitevaardigheden a.d.h.v. een demonstratie worden beoordeeld is het tijd voor de praktijklessen. De examinator demonstreert de lesmethoden volgens de IKO-standaarden waarna de cursisten met elkaar de oefeningen doornemen en uitvoeren. Hierbij word je kritisch beoordeeld door zowel de mede-cursisten als de examinator. Tevens is er een boot oefening voor het redden van een kite en kiter.

Examen

Tot slot van de cursus zal je lesgeven aan studenten waarbij verschillende aspecten zullen worden beoordeeld door de examinator. Ook zal je een schriftelijk examen moeten afleggen. Indien de cursus goed volbracht is zal je gecertificeerd worden als IKO Instructeur Level 1. Meer informatie over de IKO standaarden vind je op www.ikointl.com

Wat kan ik na de ITC?

Na de ITC ben je een volwaardige, zelfstandige IKO instructeur en mag jij met je cursisten het gehele traject doorlopen van beginnend tot gevorderd kitesurfer van bodydraggen tot bochtenwerk en eerste sprongen. Je certificaat is op de gehele wereld geldig en je kan dus overal ter wereld kitesurfles geven. Blijf je liever in Nederland om in de zomermaanden of een geheel seizoen kitesurfles te geven, dan ben je bij ons meer dan welkom. Check dan even de volgende pagina

IKO Vereisten

 • Minimaal 18 jaar oud
 • IKO Level 4 niveau:
  Doe een sprong met grab, board recovery.
 • Bezit een IKO Assistant diploma
 • Bezit een geldig EHBO diploma, of volg deze aan het begin van de IKO opleiding
 • Engels lezen en schrijven

ITC Kosten

De kosten voor de 5 daagse ITC cursus $1100  en al het materiaal dat je nodig hebt voor de cursus.

https://www.ikointl.com/iko-kite-School-detail?nid=387652&trainingid=482629&iso=NL

 

First AID

Voordat de ITC van start gaat wordt een een EHBO cursus volbracht, deze cursus is binnen een dag voldaan.

MFA kosten

$86,-

https://www.ikointl.com/iko-kite-School-detail?nid=387652&trainingid=482630&iso=NL

 

 

 

CURSUS boeken!